Impact in alle onderwijssectoren

Schermafbeelding 2020 04 07 om 10.03.26Drie perspectieven
Vaak wordt de leskwaliteit alleen beoordeeld door de ogen van iemand die de les observeert: een inspecteur of een collega bijvoorbeeld. Vreemd dat we aan diegenen voor wie de leskwaliteit het belangrijkste is zelden vragen wat ze van de leskwaliteit vinden. En ook interessant is wat een leraar zelf van de kwaliteit van zijn/haar lessen vindt. Dit alles kan met de impact! in een paar minuten.

Impact in het basisonderwijs
De impact! tool is beschikbaar voor basisschoolleerkrachten (groep 6, 7 & 8). Leerlingen kunnen gemakkelijk feedback geven aan hun juf of meester over een les die net geweest is.

Impact in het voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs zijn verschillende vragenlijsten ontwikkeld. Zo kan bijvoorbeeld feedback verzameld worden over de leskwaliteit in het algemeen (klassieke instructielessen, practica of O&O-lessen). Daarnaast is de Vragenlijst Interpersoonlijk Leraarsgedrag (VIL) toegevoegd aan de tool. Dit is een hele bekende vragenlijst waarmee je een beeld krijgt van hoe leerlingen vinden dat de leraar met hen omgaat: geeft hij/zij goed leiding aan wat er in de klas gebeurt en heeft hij begrip voor hen en ondersteunt hij/zij hen goed?

Impact in het hoger onderwijs
Impact! is ook voor het hoger onderwijs (Universiteiten en Hogescholen) beschikbaar. Docenten kunnen eenvoudig en snel aan het eind van bijvoorbeeld een hoorcollege feedback van studenten verzamelen. Deze feedback kan gebruikt worden om de colleges nog binnen dezelfde cursus te verbeteren. Er is een Impact! variant in het Engels, gericht op grootschalige hoorcolleges en ook een Impact! variant (in het Nederlands) waarmee studenten kunnen aangeven wat ze vinden van lessen waarin ze geacht worden ‘actief te leren’.

Impact in lerarenopleidingen
Impact! kan gebruikt worden door (academische) Pabo’s en andere lerarenopleidingen. Leraren in spé krijgen zo snel een beeld van hoe ze over komen op hun leerlingen tijdens de les. Een observator (bijvoorbeeld een begeleider) en de leraar in opleiding kan dit vergelijken met zijn/haar eigen beeld over de leskwaliteit. De Vragenlijst Interpersoonlijk Leraarsgedrag (VIL) is heel nuttig voor leraren in opleiding, om bijvoorbeeld hun pedagogisch handelen en hun klassenmanagementvaardigheden te ontwikkelen.

Contact

iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)88 22 76 569
Fax: +31 (0)88 22 76 570

© Impact op Onderwijs | Privacyverklaring